Debiteurenbeheer uitbesteden: wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd op 19/02/2019

Aan het beheer van debiteuren valt veel te winnen, maar ook te verliezen. Hoe vaak zijn wanbetalende debiteuren niet een strop in de bedrijfsvoering? Veel bedrijven besteden hun debiteurenbeheer daarom bewust uit. We zetten de voordelen ervan voor u op een rij.

Centraal proces

In de mode-industrie is het uitbesteden van het debiteurenbeheer een begrip. Omwille van de kosten vindt de productie van kleding vaak plaats in de lage-loon landen en is daardoor uitbesteed aan derden. Dat typeert deze ondernemingen als zogenaamde kop-staart bedrijven die zich richten op sales & design enerzijds en logistics & billing anderzijds. Creditmanagement maakt integraal onderdeel uit van deze bedrijfsvoering, met debiteurenbeheer als centraal proces. Het gaat tenslotte om de betaalde omzet.

Voorwaarden voor een effectief debiteurenbeheer

Effectief debiteurenbeheer begint bij u zelf. In een ander artikel gaven we al zeven tips om ergernissen hieromtrent te voorkomen. Van belang is in ieder geval het van toepassing verklaren van uw leverings- en betalingsvoorwaarden. Check ook vooraf de kredietwaardigheid van een relatie en blijf deze monitoren. Immers, als de factuur is verzonden staat de omzet in de boeken maar nog niet op de bank.

Waarom debiteurenbeheer uitbesteden?

Goed debiteurenbeheer kan incassoprocedures voorkomen. Ongeveer een derde van alle facturen in het bedrijfsleven wordt te laat betaald. Openstaande facturen zijn helaas nog steeds voor bijna een kwart de oorzaak van een faillissement. Het minnelijke incassotraject (zonder tussenkomst van een rechter) is een goede tool om de kosten van een deurwaarder en/of advocaat te mijden en tevens betaling af te dwingen met behoud van de relatie. Incasso is een logisch sluitstuk van een order-to-cash proces bij non-betaling.

Het proces van een betalingsherinnering, aanmaning en bellen is echter vaak een ondergeschoven kindje. Het komt de relatie met uw afnemer niet ten goede en is uw afnemer in het buitenland gevestigd, dan kan de taal en cultuur een barrière zijn. Vaak zijn dat redenen om het debiteurenbeheer (deels) uit te besteden.

Voordelen uitbesteden debiteurenbeheer

Laat u het beheer van uw debiteuren uitvoeren door (lokale) experts, dan beïnvloedt dat de gemiddelde debiteurentermijn positief. Het maakt het eenvoudig om Key Performance Indicators te monitoren en het heeft een positief effect op de cashflow. Maar er is meer:

  • Debiteuren worden adequaat en effectief opgevolgd. Ook in geval van ziekte, vakantie en langdurige afwezigheid van medewerkers;
  • Doordat uw debiteurenbeheer in handen is van experts die hier dagelijks mee bezig zijn en er hun vak van hebben gemaakt, krijgt uw inkomende betalingsstroom de best mogelijke zorg;
  • Bent u kredietverzekerd dan worden de polisverplichtingen gewaarborgd, zodat u bij een eventuele schade meer zekerheid op uitkering heeft;
  • Mits goed uitgevoerd draagt het bij aan goed relatiebeheer;
  • Uitbesteding is vaak goedkoper dan in-house debiteurenbeheer;
  • Uw debiteurenrisico’s verminderen en uw werkkapitaal neemt toe. U kunt optimaal zaken doen.

Wilt u meer weten over wat het uitbesteden van uw debiteurenbeheer voor uw bedrijfsvoering kan betekenen? Neem contact met ons op via info@xolv.nl of 073 – 820 02 95. Onze specialisten staan u graag te woord.

Meer weten? Neem contact op.