Verrassende uitslag Nederlandse verkiezingen

Gepubliceerd op 12/12/2023

Het was wel te verwachten dat de verkiezingen nogal wat veranderingen met zich mee zouden brengen, maar dat de PVV de grootste partij zou worden hadden velen niet gedacht. Ook nieuwkomer NSC van Pieter Omzigt behaalde ook fors wat zetels. De oude regeringspartijen werden allen behoorlijk gestraft door de kiezer. 

De kiezer wil een ander beleid en als we de uitslagen goed lezen, zien we dat Nederland een rechtser beleid wil. Want ook de combinatie GroenLinks en de Partij van de Arbeid in combinatie met andere links georiënteerde partijen kunnen geen kabinet vormen.

Thema’s

Belangrijke thema’s zijn migratie en het te voeren klimaatbeleid. Het nieuw te vormen kabinet zal een andere koers gaan varen. Het is te hopen dat er snel een nieuw kabinet gevormd wordt. Nederland heeft te maken met een milde recessie en er zijn belangrijke beslissingen nodig om de economie weer in de lift te krijgen.

Lastig

Het grote aantal partijen maakt het wel lastig om een regering te vormen, er vindt steeds meer versplintering plaats en we zien partijen snel komen en ook weer snel gaan. Een hogere kiesdrempel zou wellicht een oplossing zijn. Een ander uiterste is de situatie in de Verenigde Staten waar je dus alleen maar kunt kiezen tussen Republikeinen en Democraten. Dat leidt weer tot een enorme polarisatie en dat is ook niet wenselijk. 

Nederland polderland

Het mooie in Nederland is dan toch het poldermodel. Uiteindelijk komen we weer tot een compromis, rekening houdend met meerdere meningen en opinies. Hierdoor zien we dat Nederland de afgelopen jaren politiek stabiel is en onze economie één van de meest solide economieën ter wereld is.

Meer weten? Neem contact op.