Verzekeren afnemers in risicolanden

Gepubliceerd op 06/11/2023

Naast de aanhoudende oorlog tussen Oekraïne en Rusland is er een nieuw ernstig conflict bij gekomen, de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Het meest verschrikkelijke van deze oorlog is het persoonlijk leed onder de burgerbevolking en de vele doden en gewonden die het met zich meebrengt.

Deze conflicten hebben ook enorme geopolitieke gevolgen. Verschillende landen raken direct of indirect betrokken bij dergelijke conflicten. Denk bijvoorbeeld aan China, Iran, Libanon, Noord-Korea, de Verenigde Staten, Jordanië en Saudi-Arabië. En we hopen het natuurlijk niet, maar er kan zomaar ook elders in de wereld een nieuw conflict optreden…

Inventarisatie

Waar zakendoen in Rusland enorm beperkt is, wordt het zakendoen in Israël en omliggende landen ook lastiger. Het kan in enkele gevallen zelfs leiden tot non-betalingen als gevolg van oorlog, deviezentekorten of zelfs het verbod in landen om nog te betalen met buitenlandse valuta. Vanwege de toenemende onrust in de wereld adviseren wij ondernemers om een goede risico-inventarisatie te maken. Met welke afnemers in welke landen doe je zaken? Welke levering- en betalingsafspraken maak je met je afnemers? Indien je op krediet zakendoet, is het de moeite waard om je afnemers tegen non-betaling te verzekeren. En in landen waar er meer politieke instabiliteit is, is het raadzaam om ook de landenrisico’s te verzekeren. Immers, ook als je afnemer in de basis financieel gezond is, kan het zijn dat je geen betaling ontvangt omdat het geld het land niet uit kan.

Xolv helpt je graag met deze risico-inventarisatie en bij het vinden van de juiste oplossing! 

Meer weten? Neem contact op.