2022: een jaar van ups-and-downs

Beursplein Xolv

Corona zette in 2020 ons leven op zijn kop. Er gebeurde iets wat we nog nooit hadden meegemaakt. Maar we lieten zien dat we ons snel kunnen aanpassen. Begin 2022 leek het erop dat we weer de goede kant op gingen. Echter de oorlog in Oekraïne gooide ons weer terug in een nieuwe crisis.

Neem de juiste beslissingen op basis van alle data!

Data: elk bedrijf verzamelt gegevens om ze te analyseren en te gebruiken in de besluitvorming. Voor je het weet zijn er diverse systemen die niet altijd up-to-date zijn en niet op elkaar aansluiten. Er is geen totaaloverzicht en het interpreteren van alle data wordt alleen maar tijdrovender. Xolv werkt met PowerBI. Waarom?

5 grote voordelen van factoring

Wij krijgen vaak de vraag wat de voordelen van factoring zijn. Dat zijn er best veel, maar laten we hier maar eens de belangrijkste opsommen:

Dek frauderisico af met verzekering

Fraude en oplichting bij bedrijven nemen toe. 51% van de bedrijven had er afgelopen 2 jaar mee te maken. 66% geeft aan dat dit meer is dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz en Hoffman Bedrijfsrecherche, onder Nederlandse en Belgische bedrijven. Cybercrime is duidelijk in opkomst, maar veruit de meeste vormen van fraude en oplichting vinden op klassieke wijze plaats. Met op nummer 1: eigen medewerkers die geld of producten verduisteren of valse declaraties indienen.

What you see is what you get

Jeroen Ottevanger, directeur/partner bij Xolv – Na mijn twintigjarige carrière bij kredietverzekeraar Atradius, besloot ik na de laatste vier jaar adjunct directeurschap voor mezelf te beginnen. Met niets, alleen een bureau en een telefoon, wist ik in anderhalf jaar tijd een mooi portfolio op te bouwen. Ik had net een pitch verloren omdat ik als eenpitter werkte, toen Paul en Erik mij tegen het lijf liepen bij een nieuwjaarsborrel. Om een lang verhaal kort te maken, we besloten onze krachten te bundelen en ik werd medewerker nummer vier bij Xolv. Dat was negen jaar geleden.

Wettelijke maximale betaaltermijn naar 30 dagen

Betaaltermijn

De liquiditeitspositie van bedrijven wordt in belangrijke mate bepaald door de betaaltermijn van haar debiteuren. In Nederland is de standaard betaaltermijn in de meeste bedrijfstakken 30 dagen. We zien dat grote ondernemingen, met veel inkoopmacht, afspraken maken die daar ver overheen gaan. Zijn spreken contractueel 60 en in enkele gevallen zelfs 90 dagen af. Omdat het MKB gemiddeld genomen minder reserves heeft, kan dit een behoorlijke impact hebben op de cashpositie.

Relaties waarderen dienstverlening Xolv!

Klantevredenheid

Een poosje terug heeft Xolv een klanttevredenheidsonderzoek onder haar relaties gehouden. Met trots mogen wij zeggen dat zij Xolv waarderen met een 8,2. Relaties waarderen met name de dienstverlening op het gebied van kredietlimieten en informatie over afnemers. Dat is onze specialiteit. Wij investeren in Risk analisten die onze relaties ondersteunen bij het optimaliseren van de dekking op hun afnemers, maar ook uitgebreid informatie verschaffen als de kredietwaardigheid van een afnemer niet zo goed blijkt te zijn. Ook maken we analyses van de debiteurenportefeuilles zodat snel trends ontdekt kunnen worden.

Afnemend vertrouwen in de economie. Wat nu?

Na tweeënhalf jaar onzekerheid als gevolg van de coronapandemie ziet het er voor het eerst weer uit dat we een min of meer normale kerst krijgen. Lockdowns worden niet meer verwacht. Reden voor optimisme zou je denken. Maar nee, het consumentenvertrouwen is nu al twee maanden op rij op een historisch dieptepunt.

Wat moet je nog doen in 2022? Zeven tips voor maximaal voordeel

Xolv Eindejaarstips

Langzaam maar zeker gaan we de balans opmaken: wat heeft 2022 gebracht, wat kan er beter in 2023, heb je je doelen behaalt, waar moet er bijgestuurd worden? Kun je groeien of maak je juist pas op de plaats? Wat je in ieder geval dit jaar nog kunt doen is deze zeven tips tot je nemen. Dan weet je meteen wat je nog kunt doen (of juist laten) om maximaal financieel voordeel te halen uit je kredietverzekeringspolis of je financiering. Dan kun je dat ook weer afvinken!

Waarom China de eigen munt juist nu niet laat vallen

Renminbi

Van de Chinese plannen om de renminbi een grote rol te laten spelen in de valutawereld, komt weinig terecht. De digitale renminbi heeft echter een flinke voorsprong op cryptomunten van andere centrale banken.