Egypte laat het pond keihard vallen: meesterzet of misser?

Egyptische pond

Het Egyptische pond is vorige week keihard onderuitgegaan. Door de overgang naar een meer flexibele wisselkoers slaat het land twee vliegen in één klap. De toerisme-industrie krijgt een boost en bovendien ontvangt Egypte een flink steunpakket van het IMF.

MKB-bedrijf verkopen. Hoe dan?

Verkopen van bedrijf

Ben je op een leeftijd gekomen dat je denkt aan stoppen met je bedrijf en heb je geen opvolging of ben je van mening dat de fase waarin je bedrijf zich bevindt, niet meer goed past bij je persoonlijke kwaliteiten en ambities? Dan is verkoop van je bedrijf wellicht een goede oplossing. Maar de verkoop van je levenswerk is niet iets wat je zomaar op een achternamiddag doet. Nee, zoiets vergt veel denkwerk, voorbereiding en vaak ook een emotioneel proces om tot deze ingrijpende stap te komen. Wat zijn zoal zaken waar je als ondernemer op moet letten?

Het is nog te vroeg om in te zetten op de ondergang van koning dollar!

Monetair systeem

De recente claim van de Franse president Emmanuel Macron voor een ‘Europese strategische autonomie’ botst met de realiteit: ‘de suprematie van de Amerikaanse dollar’. De gesprekken over de Chinese yuan die de Amerikaanse dollar uitdaagt als belangrijkste valutastandaard, zijn de afgelopen maanden geïntensiveerd. Zo hebben Frankrijk en China hun eerste LNG-transactie in RMB afgerond en zijn China en Saudi-Arabië overeengekomen een raffinaderij te bouwen voor 83,7 miljard RMB zonder betaling in USD. Dit is natuurlijk positief. Maar laten we eerlijk zijn, tenzij er een dramatische geopolitieke en financiële verschuiving plaatsvindt, zal het decennia of misschien zelfs langer duren voordat de RMB een serieuze concurrent wordt van de Amerikaanse dollar.

Welke risico’s loop je als je internationaal zaken doet?

Risico internationale handel - Xolv

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar kansen, naar nieuwe afzetmarkten, naar nieuwe samenwerkingspartners. En die kansen liggen ook over de grenzen van Nederland natuurlijk. Internationaal zaken doen brengt  vanzelfsprekend ook risico’s met zich mee. Wat dacht je van valutaschommelingen? Om maar een voorbeeld te noemen. Om risico’s te beheersen, zul je eerst in kaart moeten hebben welke risico’s er zijn. We noemen er een aantal:

Deze wet reikt verder dan alleen traditionele incassodiensten

Sinds jaar en dag werkt Xolv samen met Mariënbergh Incasso Services. Directeur Patrick Spierings zit, zoals hij het zelf formuleert, ‘al een jaar of veertig’ in het vak. Jurist Robbert Goossens trad begin dit jaar toe tot het bedrijf. Robbert is een specialist, onder andere waar het de Wet kwaliteit incassodiensten betreft: “De intreding van deze wet is al een aantal keren uitgesteld, maar nu gaat ie toch echt in per 1 april. De Wki introduceert grote veranderingen.”

Aflossingsproblemen met belastingschulden?

Aflossen van belastingschuld coronatijd

Het financiële nieuws staat bol met verhalen van ondernemers die moeite hebben met het afbetalen van hun in de corona-tijd opgebouwde schulden. Het kan dan gaan om huurschulden bij winkeliers die te maken hadden met lockdowns, aflossingsverplichtingen bij de bank, maar vooral belastingschulden. Deze laatste moeten vanaf oktober 2022 in maximaal 60 maanden worden terugbetaald. Onder normale omstandigheden lijkt dat een heel redelijke termijn. Ware het niet dat we op dat moment al in economisch zwaar weer zaten. Hoge energieprijzen, grote problemen in de aanvoerketen van grondstoffen en met hoge prijzen als gevolg. Dit leidde ook nog tot een verminderde vraag in bedrijfstakken. Nadat de Productie Inkoopmanagers Index (PMI) een korte opleving meemaakte tussen april en augustus 2021 met een piek van 63, daalde deze daarna razendsnel tot het dieptepunt van 43 een jaar later. Een score onder de 50 betekent een verwachte daling van de vraag in de industrie.

Bankgarantie is al lang niet meer de enige optie

Bankgarantie moedermaatschappijen

Werkkapitaal is het geld dat jouw bedrijf nodig heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Om bijvoorbeeld leveranciers te betalen, goederen en onderdelen aan te kopen die noodzakelijk zijn voor het bedrijf of project. Bedrijven die kapitaalgoederen fabriceren (denk aan machines) en bijvoorbeeld bouwbedrijven moeten vaak financiële garanties stellen als zekerheid dat zij aan hun verplichtingen kunnen voldoen, een project aankunnen en wanneer zij vooruitbetalingen ontvangen. In de huidige markt zien we ook dat er vooruitbetalingsgaranties worden geëist wanneer er goederen in het buitenland worden besteld (denk bijvoorbeeld aan China of Vietnam).

Leveren op krediet? Doe het slim!

Risico's ondernemen vallen en opstaan

Iedere ondernemer moet risico’s nemen, zeker in het begin. Maar naarmate de onderneming groeit, worden de risico’s groter en ook vaak minder inzichtelijk. Goede ondernemers weten de risico’s goed te managen. Maar helaas lukt dat niet altijd. Ondernemen is ook kunnen omgaan met tegenvallers, daarvan leren en weer doorgaan. Vallen en weer opstaan. En daarbij is het is essentieel om te leren van gemaakte fouten.

Niet zomaar tekenen bij het kruisje

Fred en Emine

Alles draait om de klik. Maar er is meer natuurlijk. De klik moet goed zijn, maar zonder expertise kom je ook nergens. En dan hebben we het nog niet over het ontzorgen van klanten gehad. Maar vaak begint het dus bij de klik. Ook als je besluit van baan te switchen. Als je iets opgeeft voor iets nieuws, dan moet het wel goed voelen. Emine kan dat alleen maar onderschrijven.